Hedendaagse architectuur en kunst in een authentiek middeleeuws stadsdeel
In de jaren negentig van de vorige eeuw gaven de Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring een eerste wandelgids uit. De titel was ‘Wandeling 1 Westbrugge’. Martin Formesyn was toen de drijvende kracht achter dit project. De wandelgids had als doel een minder bekende deel van de stad in de kijker te plaatsen. Met de heraanleg van ’t Zand werd dit afgescheurde stadsdeel opnieuw bij het echte Brugge ingelijfd. Intussen is deze buurt blijven evolueren en zijn er nieuwe gebouwen opgericht. Het Concertgebouw werd de bekroning van het jaar 2002, toen Brugge culturele hoofdstad van Europa was. Begin dit jaar heeft het nieuw Congrescentrum zijn deuren geopend. Het VTI is verhuisd naar een nieuw gebouw en de Sint-Godelieveabdij is in erfpacht gegeven aan Toerisme Vlaanderen.
Het verhaal van West-Brugge mocht dus zeker geactualiseerd worden. Met toestemming van Martin Formesyn heeft stadsgids Rita Bossuyt deze boeiende wandeling volledig herwerkt. De wandeling vertrekt op ’t Zand. Aandacht gaat ook naar ‘street art’ op de gevels. Via de Hauwerstraat wandelen we naar het splinternieuw BMCC gebouw. Vandaar gaan we naar het complex van Blindekens. Terug in de Smedenstraat bezoeken we de boomrijke en groene vesten, de Smedenpoort en het oude middeleeuws waterhuis. De Boeveriestraat, vol met voormalige stichtingen voor Godshuizen, abdij- en kloostergebouwen en het leeggelopen VTI, brengt ons terug naar ’t Zand.
Inmiddels heeft de Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring elf ‘Wandelingen in Brugge’ uitgegeven, telkens in een ander stadsdeel of volgens een bepaald thema. Ook de negentiende eeuwse Brugse Begraafplaats is in een afzonderlijk boekje beschreven. Deze nieuwe uitgave van West-Brugge telt 56 blz. en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s in kleur.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.