In dit boek krijgt de jurist die aan het begin van zijn of haar professionele carrière staat, een leidraad die hem of haar als het ware door het burgerlijk procesrecht gidst.
De rechtenopleiding aan onze Belgische universiteiten is nog steeds hoofdzakelijk gericht op theoretische kennisoverdracht. Na de beëindiging van deze opleiding is het voor pas afgestudeerden dan ook een hele opgave om de verworven kennis toe te passen in de praktijk.
Het beheersen van en inzicht hebben in de praktische stappen van een rechtsgang behoren tot de vereiste skill set van een advocaat of rechtspracticus. Aan die kennis en vaardigheden voor de dagelijkse praktijk wordt helaas maar weinig aandacht besteed in het curriculum van onze rechtenopleidingen. Veelal wordt dat doorgeschoven naar de gerechtelijke of baliestage.
Beginnende advocaten lopen dan ook tegen veel praktische vragen aan, simpelweg omdat ze tijdens hun studies niet met de concrete procespraktijk vertrouwd zijn gemaakt. In de juridische literatuur is er evenmin veel aandacht voor die concrete proceswerkelijkheid.
“Dit boek heeft de betrachting die leemte op te vullen. (…)
De gebruiker mag zich niet verwachten aan een handboek burgerlijk procesrecht. (…) Het betreft een uiterst praktische leidraad die de lezer door het procesverloop heen gidst en hem bijstaat bij het maken van de juiste keuzes in elke stap van het proces.
Dit werk is niet te reduceren tot een concentraat van de uitgebreide handboeken civiel procesrecht. ‘Less is more’ is de geknipte zin om uitdrukking te geven aan het ‘helikopterzicht’ dat dit werk de gebruiker biedt. De praktische draagwijdte van de procesrechtelijke spelregels staat centraal. De stijl is beknopt, helder en zakelijk, zonder verwijzingen of voetnoten. Dit originele concept tracht een bevredigende oplossing te bieden voor de meest dringende vragen. In die zin is het een handige tool voor eerstelijnsonderzoek. Het is ook gebruiksvriendelijk, zowel in de omvang van de tekst als in het formaat. Dit boek zal ongetwijfeld de nodige houvast bieden aan iedereen die zijn of haar eerste stappen zet in de advocatuur.” – Prof. Benoît Allemeersch, KU Leuven.
Bart Van den Bergh is Raadsheer en dienstdoend kamervoorzitter in het hof van beroep van Antwerpen, zetelt in de Benoemingscommissie voor notarissen en is wetenschappelijk medewerker aan de UHasselt.
Caroline Daniels is advocaat aan de Brusselse balie.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.