![](https://cdn.standaardboekhandel.be/product/9789493409682/front-medium-2209550642.jpg?w=300)
Wanneer vluchtelingengezinnen eindelijk erkenning krijgen en het opvangcentrum verlaten, moeten ze een nieuw leven in België opbouwen. Dat blijkt een stuk complexer dan het vinden van een huis, het regelen van een school voor de kinderen of het volgen van een inburgeringscursus. Het onthaalbeleid is versnipperd over verschillende beleidsniveaus en beleidsdomeinen. Het vertoont tal van gaten en tegenstrijdigheden die de inclusie van erkende vluchtelingen bemoeilijken en vertragen.
In dit boek luisteren we naar de verhalen van vluchtelingengezinnen zelf. Hoe ervaren zij de kansen en obstakels om in ons land een nieuw leven op te bouwen? Hoe ervaren hulpverleners en vrijwilligers het versnipperde en soms tegenstrijdige beleid waar vluchtelingen tegenaan botsen? Wat gebeurt er wanneer het beleid barrières inbouwt die paradoxaal genoeg hun zelfredzaamheid beperken?
Dit boek is het resultaat van een ambitieus REFUFAM-project, waarin onderzoekers van de UGent, Odisee Hogeschool en de Université Catholique de Louvain in gesprek gingen met erkende vluchtelingen, praktijkwerkers en lokale beleidsmakers. Het biedt een unieke inkijk in hoe het complexe integratiebeleid in Vlaanderen, Wallonië en Brussel écht werkt, en vooral ook: hoe het beter zou kunnen.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.