In de westerse wereld is een situatie van onrust en vervreemding alomtegenwoordig. De multi-etnische samenleving en de economische globalisering lijken te falen, er is een vervlakking van waarden en normen, het schoonheidsideaal en de sensibiliteit voor het mystieke gaan teloor, en de kwaliteit van opvoeding en onderwijs staan ter discussie.
De nieuwe mens is de massamens die met zijn veroverde vrijheid geen blijf weet en comfortabel aan de oppervlakte leeft. Hoe geraken we uit deze verscheurdheid? De auteur pleit voor een esthetische revitalisering en een terugkeer naar het paradijs van de persoonlijke gemoedsrust. In opvoeding en onderwijs moeten we opnieuw de liefde ontdekken als basisverbondenheid met de ander, op maatschappelijk vlak de geseculariseerde religiositeit van verantwoordelijk handelen.
Dit boek vormt een tweeluik met de publicatie van Lennart Vriens, "Opvoeden in verwarrende tijden" (Garant 978-90-441-2199-5) . Het vormt het filosofisch fundament voor de daar gepresenteerde pedagogische visie, maar kan ook los daarvan worden gelezen.
Dr. Etienne L.G.E. Kuypers studeerde wijsbegeerte, wijsgerige en historische pedagogiek en theologie in Utrecht, Leuven en Heerlen/Nijmegen. Hij promoveerde bij prof. dr. mag. E. Schillebeeckx en prof. dr. A.J. Beekman en doceerde wijsbegeerte, pedagogiek en psychologie aan verscheidene instituten.Vervolgens was hij onderzoeksprojectleider aan een schoolbegeleidingsdienst. Inmiddels is hij werkzaam als vrij auteur en publiceerde talloze boeken, artikelen en columns op wijsgerig, cultuurhistorisch, pedagogisch, psychologisch en theologisch terrein.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.