In België zijn er heel wat hoogstaande particuliere kunstverzamelingen. De verzamelaars hebben zich in het verleden echter weinig bekommerd om de juridische structurering van hun verzameling. Dit heeft met name geleid tot versnippering en verlies voor het 'publieke' domein. Vandaag verlopen de kennismaking met en het gebruik van traditionele en nieuwe technieken van vermogensplanning voor particuliere kunstverzamelingen gelukkig vlotter. Zo wordt de integriteit van de verzameling beschermd in geval van (echt)scheiding en overlijden. Bovendien vergemakkelijkt de structuur de opbouw en het beheer van de verzameling.
In voorliggend werk brengen de auteurs de mogelijkheden en moeilijkheden in kaart voor de vermogensplanning van particuliere kunstverzamelingen. De diverse mogelijkheden en moeilijkheden worden getoetst aan het 'type' van verzamelaar en de aard (dynamische/statisch) en chronologie van de verzameling. Zowel burgerrechtelijke als fiscaalrechtelijke (Vlaanderen en Brussel) aspecten worden behandeld.
Achtereenvolgens wordt voor de beginnende, de gevorderde en de gevestigde verzamelaar onderzocht op welke manier de groeiende of voltooide verzameling best vorm kan worden gegeven. Daarbij gaat aandacht naar technieken zonder structuur (gebruikelijke contracten, modaliteiten bij giften e.d.m.) en naar vennootschappen (burgerlijke maatschap, private stichting en stichting van openbaar nut).
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.