Het huurrecht is voortdurend in beweging en de gepubliceerde rechtspraak is omvangrijk. In dit cahier gaat de auteur in op de ontwikkelingen in het huurrecht doorheen de afgelopen vijf jaar.
Een eerste deel behandelt het algemene huurrecht, waar naast recente cassatierechtspraak ook de impact van Boek 1 en Boek 5 van het nieuw Burgerlijk Wetboek aan bod komt. Tegelijk wordt vooruitgeblikt op de ontwerpbepalingen van het algemene huurrecht uit boek 7 van het nieuw Burgerlijk Wetboek. Vervolgens besteedt de auteur aandacht aan het woninghuurrecht. Het Vlaams Woninghuurdecreet vormt daarbij het uitgangspunt, maar ook het Brusselse en Waalse woninghuurrecht worden niet vergeten. Verder worden ook de studentenhuurovereenkomsten tegen het licht gehouden. Tot slot wordt stilgestaan bij een aantal topics uit het sociale huurrecht, meer bepaald de beëindiging wegens wanprestatie en de opsporing en sanctionering van buitenlands onroerend bezit.
Tom Vandromme studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in juni 2018 ook de doctorstitel behaalde met het proefschrift Sociale huur. Een onderzoek naar de verhuring van woningen via de overheid als instrument ter verwezenlijking van het grondrecht op wonen. Hij is bestuursrechter bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Voordien was hij senior adviseur Wonen bij de Vlaamse overheid, waar hij werkte rond sociale huur, private huur en woningkwaliteit. Sinds 2011 is hij ook verbonden aan de Universiteit Antwerpen als onderzoeker. Hij is lid van de redactieraad van het Rechtskundig Weekblad en publiceert vooral over woningkwaliteit, private en sociale huur, ruimtelijke ordening, strafrecht en aanverwante thema's.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.