• Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten
  • Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
  • Gratis thuislevering in België vanaf € 30
  • Ruim aanbod met 7 miljoen producten

The Global Japanese Restaurant

Mobilities, Imaginaries, and Politics

Christian Hess, Chuanfei Wang, Lenka Vyletalova, Monica R. de Carvalho
Paperback | Engels | Food in Asia and the Pacific
€ 42,95
+ 85 punten
Verwachte leverdatum onbekend
Eenvoudig bestellen
Veilig betalen
Gratis thuislevering vanaf € 30 (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel

Omschrijving

With more than 150,000 Japanese restaurants around the world, Japanese cuisine has become truly global. Through the transnational culinary mobilities of migrant entrepreneurs, workers, ideas and capital, Japanese cuisine spread and adapted to international tastes. But this expansion is also entangled in culinary politics, ranging from authenticity claims and status competition among restaurateurs and consumers to societal racism, immigration policies, and soft power politics that have shaped the transmission and transformation of Japanese cuisine. Such politics has involved appropriation, oppression, but also cooperation across ethnic lines. Ultimately, the restaurant is a continually reinvented imaginary of Japan represented in concrete form to consumers by restaurateurs, cooks, and servers of varied nationalities and ethnicities who act as cultural intermediaries.

The Global Japanese Restaurant: Mobilities, Imaginaries, and Politics uses an innovative global perspective and rich ethnographic data on six continents to fashion a comprehensive account of the creation and reception of the "global Japanese restaurant" in the modern world. Drawing heavily on untapped primary sources in multiple languages, this book centers on the stories of Japanese migrants in the first half of the twentieth century, and then on non-Japanese chefs and restaurateurs from Asia, Africa, Europe, Australasia, and the Americas whose mobilities, since the mid-1900s, have been reshaping and spreading Japanese cuisine. The narrative covers a century and a half of transnational mobilities, global imaginaries, and culinary politics at different scales. It shifts the spotlight of Japanese culinary globalization from the "West" to refocus the story on Japan's East Asian neighbors and highlights the growing role of non-Japanese actors (chefs, restaurateurs, suppliers, corporations, service staff) since the 1980s. These essays explore restaurants as social spaces, creating a readable and compelling history that makes original contributions to Japan studies, food studies, and global studies. The transdisciplinary framework will be a pioneering model for combining fieldwork and archival research to analyze the complexities of culinary globalization.

Specificaties

Betrokkenen

Auteur(s):
Uitgeverij:

Inhoud

Aantal bladzijden:
390
Taal:
Engels
Reeks:

Eigenschappen

Productcode (EAN):
9780824895143
Verschijningsdatum:
31/05/2023
Uitvoering:
Paperback
Formaat:
Trade paperback (VS)
Afmetingen:
152 mm x 226 mm
Gewicht:
544 g
Standaard Boekhandel

Alleen bij Standaard Boekhandel

+ 85 punten op je klantenkaart van Standaard Boekhandel
ACTIE

Nu 10% korting

op dé must-haves van het jaar
ACTIE
Standaard Boekhandel - De must-haves van 2024
KOM LANGS IN ONZE WINKELS

Hoera! Het is weer het Feest van het Boek

van 31/10 t.e.m. 03/11
KOM LANGS IN ONZE WINKELS
Feest van het Boek
WEDSTRIJD

Alleen in onze winkels: koop een boek en win een boekenfeest bij je thuis

Jij kiest welke topauteur misschien bij jou over de vloer komt!
WEDSTRIJD
Win een boekenfeest bij je thuis
Standaard Boekhandel

Beoordelingen

We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.