Iedereen heeft wel eens last van piekergedachten, dat is heel normaal. Piekergedachten kunnen soms helpend zijn. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer motivatie hebt om te leren of ze zorgen ervoor dat je op tijd bij je bijbaantje komt. Wanneer je te veel ingaat op de piekergedachten, omdat je bijvoorbeeld denkt dat piekeren je helpt om goed voorbereid te zijn of om problemen op te lossen, kan het een probleem worden. Je kan dan zoveel gaan piekeren, dat je het idee kan krijgen dat je het niet meer kunt stoppen. Je hebt het idee dat het piekeren constant aanwezig is. Hierdoor kan je je angstig, gespannen en nerveus voelen, wat invloed kan hebben op je sociale leven of hoe het op school gaat.
Dit werkboek helpt je om via verschillende oefeningen meer grip te krijgen op jouw piekergedachten en hoe je hiermee om kan gaan. Piekergedachten zullen namelijk altijd aanwezig zijn, maar het is aan jou om te bepalen of je er iets mee doet. Stap je in de piekertrein of wachtje op het perron tot deze automatisch weer vertrekt? Door verschillende oefeningen zullen jouw gedachten over het piekeren worden uitgedaagd en zal je gaan ervaren en herontdekken dat je meer controle hebt op het piekeren dan je op dit moment denkt. Dit werkboek is geschreven voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
Bij Stop de piekertrein hoort de Handleiding voor therapeuten: Metacognitieve therapie voor jongeren met een piekerstoornis
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.