
Wetenschap draait lang niet altijd om waarheidsvinding. Onderzoekers nemen geregeld een loopje met de werkelijkheid. Zo zegt de helft van de wetenschappers zich soms schuldig te maken aan bedenkelijke onderzoekspraktijken en trekken academische tijdschriften meer en meer artikelen terug.
In Sloppy science bespreekt wetenschapsjournalist en oud-onderzoeker Stan van Pelt talloze voorbeelden van fraude en ander ongewenst wetenschappelijk gedrag in de academische wereld - en waarom dat gebeurt. Hij geeft een inkijkje in hoe competitie, prestatiedruk en gebrekkige controlemechanismes leiden tot kleine en grote ontsporingen. Van selectief shoppen uit meetresultaten, tot regelrechte fabricage van data zoals in het geval van Diederik Stapel. Fouten worden maar mondjesmaat toegegeven, en zelden rechtgezet. Toch lijkt er wat te verschuiven.
Stan van Pelt beschrijft hoe deze wanpraktijken ontstaan, hoezeer integriteitsprocedures falen, wat de dubieuze rol is van grote uitgeverijen en hoe fraudejagers problemen op het spoor komen. Ten slotte bespreekt hij ook hoe het beter kan, en wie daar voorbeelden van zijn.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.