Hoewel vennootschapsgroepen een prominente rol spelen in de Belgische en globale economie, schenkt het vennootschapsrecht slechts fragmentarisch aandacht aan groepsverhoudingen. Toch gaat de groepscontext gepaard met verhoogde risico’s voor schuldeisers, ook op het vlak van de twee vennootschapsrechtelijke kernproblematieken voor schuldeisers, namelijk het verrichten van uitkeringen uit het vennootschapsvermogen aan de aandeelhouders en de bestuursplichten bij naderende insolventie.
Naast een algemene uiteenzetting van de geldende principes van het Belgische groepsrecht, worden in dit boek de bijzondere fenomenen die in een groepscontext kunnen optreden bij het verrichten van uitkeringen nader onderzocht aan de hand van een empirisch cijferonderzoek.
Verder wordt er in dit boek stilgestaan bij de gedragsregels die op vennootschapsbestuurders rusten wanneer een vennootschapsgroep afstevent op insolventie. In het bijzonder worden de bijzonderheden die rijzen uit eventuele “financiële vervlechting” in vennootschapsgroepen onderzocht, met in het bijzonder aandacht voor cash pooling. Deze fenomenen geven immers een bijkomende dimensie aan de onderzochte problematiek, waarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van rechtsvergelijkende analyses om vervolgens praktisch bruikbare handvatten te formuleren.
Louis De Meulemeester promoveerde tot doctor in de rechten aan het Instituut Financieel Recht van de Universiteit Gent. Sinds februari 2023 is hij als advocaat verbonden aan de balie van Brussel. Dit boek vormt de commerciële editie van het doctoraal proefschrift dat de auteur op 12 januari 2023 openbaar verdedigd heeft.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.