In steeds meer organisaties worden de verschillen tussen medewerkers groter. Niet alleen de karakters en de temperamenten verschillen, ook de leeftijden (variërend van 18 tot 67) en de sociaal-culturele achtergronden lopen sterk uiteen. Erg leuk, want verschillende mensen brengen verschillende vaardigheden en visies mee. Bovendien blijkt uit onderzoek dat teams met een grotere diversiteit betere beslissingen nemen.
Maar er is ook een andere kant. Want hoe meer mensen verschillen, hoe lastiger de communicatie kan worden. Een collega die je wel kunt schieten, een manager waar je niks mee hebt of een klant die je met alle goede wil van de wereld niet begrijpt. Heel vervelend, maar toch moet je iets met ze: met ze samenwerken, vergaderen of adviseren. Als mensen elkaar niet liggen, komt dat vaak doordat ze verschillen in persoonlijkheid, behoeften of levenshouding. Die verschillen overbruggen is van essentieel belang om prettig samen te kunnen werken. Maar hoe doe je dat?
Dat begint bij het accepteren dat er verschillen (mogen) zijn. Vanuit die accepterende houding kijk je vervolgens naar wat er in de communicatie nodig is om het verschil te overbruggen. En dat begint bij jezelf.
Op dezelfde golflengte helpt je te achterhalen wat jouw communicatiestijl is en wat hier de sterke en zwakke kanten van zijn. Het boek geeft je de handvatten om de ander effectief te bereiken, onderlinge verschillen te accepteren, elkaar beter te begrijpen en zo makkelijker en prettiger samen te werken. Je afstemmen op een ander is een belangrijke competentie die niet meer weg te denken is in een wereld waarin de diversiteit onder collega’s steeds groter wordt.
Trefwoorden: golflengte communiceren communicatie communicatiestijl psychologie handleiding
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.