Verhelderend onderzoek naar de Russische beleving van Eerste Wereldoorlog en Russische Revolutie.
Oorlog & revolutie gaat over de twee grote crises in de eerste twee decennia van de 20e eeuw: de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Het begrijpen van de gebeurtenissen in Rusland is cruciaal voor het begrip van de hele twintigste eeuw van Europa.
Vanwege de Oktoberrevolutie van 1917 was Rusland niet betrokken bij de reconstructie van Europa in Versailles. De bepalingen in het Verdrag van Versailles waren gefundeerd op de nederlaag van het Russische tsarenrijk, niemand bekommerde zich om de belangen of standpunten van het nieuwe Rusland, en in de tijd tussen de twee wereldoorlogen bleef Rusland een naar binnen gekeerde macht. Pogingen om Hitler te stuiten en een tweede wereldoorlog te voorkomen werden ondermijnd door diepgewortelde wederzijdse achterdocht en afkeer tussen Rusland en het Westen. Een houding die nog steeds zijn schaduw werpt over de wereldpolitiek.
Lieven had voor dit boek toegang tot bijzondere archieven, onder andere in Moskou en Sint Petersburg. Zo deed hij een jaar lang onderzoek in het archief van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Dit archief was in de Sovjettijd gesloten voor buitenlanders en is nu weer gesloten. De archieven leverden een schat aan informatie op, onder andere over het verband tussen buitenlandse politiek, de normen en waarden van de Russische elite en hoe zij de Russische identiteit zagen.
Dominic Lieven studeerde gechiedenis in Cambridge en Harvard. Hij is hoogleraar aan de London School of Economics en gespecialiseerd in Russische geschiedenis. Hij spreekt vloeiend Russisch.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.