De Tilburgse universiteit staat vandaag de dag midden in de maatschappij. Was dat altijd al zo? Vijftig jaar na de eerste historische studie over de universiteit, die destijds een halve eeuw bestond, is het tijd voor een terugblik. Tal van onontgonnen archieven en vernieuwde cultuurhistorische inzichten over het tijdperk tussen de wereldoorlogen werpen immers een ander licht op de begindagen van deze instelling van hoger onderwijs.
In 1927 voortgekomen uit de katholieke leergangen, ontwikkelde de ‘Roomsch-katholieke Handelshoogeschool’ zich, in een opmerkelijke broedertwist met de Nijmeegse universiteit, tot de markante Brabantse universiteit die ze heden ten dage is. Joep van Gennip en Karim Schelkens brengen een hernieuwd portret van de wortels van Tilburg University, met aandacht voor vaak onterecht vergeten, kleurrijke hoofdrolspelers onder studenten, beleidsmakers, en de eerste generatie hoogleraren en rectoren.
Licht in het donkere zuiden voegt een verrijkend hoofdstuk toe aan onze kennis van Brabant in het bewogen interbellum.
Joep van Gennip is projectleider Academisch erfgoed en onderzoeker aan de theologische faculteit van Tilburg University. Samen met Karim Schelkens en Paul van Geest publiceerde hij Het katholicisme in Europa. Een geschiedenis (2018). Karim Schelkens is decaan voor Tilburg University en is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Hedendaagse Nederlandse Katholicisme. Hij publiceerde eerder een biografie van Johannes Willebrands (2020).
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.