‘Hartmut Rosa ontvouwt een grote visie op de moderniteit en haar gebreken.’ – De Groene Amsterdammer
‘Met onze blik neerwaarts op de smartphone hebben we de draad doorgesneden met de wereld rondom. Hartmut Rosa pleit voor ‘resonantie’: voor een open ontmoeting met het verrassende en het onbeheersbare.’ – De Standaard
Het leven gaat sneller. De snelheid van de technologische innovatie neemt toe, maatschappelijke posities en waarden veranderen in hoog tempo en we zijn steeds onderweg naar meer, nieuwer en beter. Hartmut Rosa laat zien hoe deze versnellingen ertoe leiden dat wij steeds verder van onszelf verwijderd raken. Hoe het goede leven te vinden in een wereld waarin alles steeds sneller gaat? Om de vervreemding die de alomtegenwoordige versnelling veroorzaakt tegen te gaan pleit Rosa voor resonantie. We moeten openstaan voor ervaringen waarin de wereld weer op zichzelf zin heeft. Hiervoor hebben we volgens Rosa drie bronnen ter beschikking: religie, kunst en natuur.
Hartmut Rosa (1965) is hoogleraar sociologie in Jena. In Duitsland is hij een bekend intellectueel en ook internationaal is Rosa een veelgevraagd spreker, over onderwerpen die veelal te maken hebben met onthaasting en vervreemding. Bij Boom verschenen ook Onbeschikbaarheid (2022) en Democratie vraagt om religie (2023).
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.