Iedereen heeft recht op een identiteit en op de bijhorende documenten. Dit is vanzelfsprekend in moderne samenlevingen maar een nieuw concept voor een aantal landen in ontwikkeling. Het is voor de overheid en elke burger een voortdurende uitdaging om de officiële identiteit afdoende te beveiligen. Niet alleen met klassieke documenten, maar ook in de digitale wereld.
De reglementering ter bescherming van de identiteit met respect voor de privacy evolueert voortdurend. Zo ook de toegepaste technieken, met onder meer het toenemende gebruik van biometrische elementen, gezichts- en stemherkenning.
Identiteitsfraude neemt in vorm en omvang toe. De motieven van de daders zijn divers en vaak sociaal- of migratiegerelateerd. Wetgever en overheidsdiensten nemen allerlei initiatieven om de identiteit te beschermen, niet-geëigend gebruik op te sporen en daders te berechten. Naast internationale en vooral Europese regelgeving, passen België en Nederland ook specifieke maatregelen toe om identiteit te controleren en identiteitscriminaliteit op te sporen en te vervolgen.
Dit boek gaat in op de achterliggende problemen en bundelt praktijkinformatie en ervaringen.
Prof. dr. Willy Bruggeman is voorzitter van de Federale Politieraad België en voormalig adjunct-directeur van Europol. Onder zijn redactie verscheen eerder bij Gompel&Svacina de geannoteerde bundeling ‘
Parlementaire onderzoekscommissie terroristische aanslagen 2016. Conclusies en aanbevelingen’.
ISBN: 9789463712217