Het jaarboek HistoriANT bundelt vlot leesbare, wetenschappelijke artikelen over de rijke geschiedenis van de stad Antwerpen.
In dit jaarboek krijgt de lezer een primeur met de bespreking van het ontdekte schilderij in een der sodaliteitsvertrekken, gelegen tegenover de Sint-Carolus Borromeuskerk: de Nottebohmzaal. Daarna wordt de lezer meegenomen naar twee sneeuwbeeldenfestivals die in 1716 en 1776 in Antwerpen plaatsvonden. Dat er weinig of geen aandacht ging naar de armen en behoeftigen, wordt aangetoond in een bijdrage over de migratiepolitiek op het einde van de achttiende eeuw. Een sprong naar de twintigste eeuw voert de lezer naar de Eerste Wereldoorlog tijdens de Duitse bezetting. Het toenmalige stadsbestuur onder leiding van Jan De Vos was verantwoordelijk voor de openbare orde en de veiligheid in de stad.
Dit jaarboek duikt in het thema ‘urbanisatie in Antwerpen van ca. 1900 tot de Tweede Wereldoorlog’ en bericht over de studiecommissie die in 1907 mee aan de basis lag van de ruimtelijke planning. Op architecturaal gebied wordt de modernistische ingreep van architect Eduard Van Steenbergen in Deurne toegelicht. Vervolgens wordt de transformatie van het gedemilitariseerd fort van Deurne tot het nieuwe woonproject van de modernist Renaat Braem besproken.
De kronieken bespreken onder meer het leven van Michiel Coignet, hof-wiskundige van de aartshertogen Albrecht en Isabella, en het stadsfestival Barokke Influencers. De afsluitende kroniek gaat uitvoerig in op enkele renovaties, zoals die van het KMSKA, het Antwerps stadhuis en de Sint-Jacobskerk. In de archeologische opgravingen werd de kaaivlakte ter hoogte van de Sint-Andrieswijk grondig onderzocht en verrezen de restanten van de prestigieuze Sint-Michielsabdij.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.