De Belgische Appartementswet heeft niet enkel betrekking op de goederenrechtelijke dimensie van het appartementsrecht, maar beheerst ook de verenigingsrechtelijke dimensie: het organisatiemodel dat door de wetgever dwingend wordt opgelegd voor het behoud en het beheer van gebouwen en groepen van gebouwen in gedwongen mede-eigendom. De tweede dimensie blijft echter vaak onderbelicht, terwijl het belang van een efficiënt organisatiemodel voor appartementsmede-eigendommen alsmaar duidelijker wordt.
Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat vandaag naar schatting ongeveer een kwart van de Vlamingen in een appartementsgebouw woont. Verschillende maatschappelijke en economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat het aantal gebouwen en groepen van gebouwen in gedwongen mede-eigendom in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Een goed inzicht in het wettelijk kader voor het beheer van appartementsmede-eigendommen is dus niet alleen voor de academische wereld maar ook voor de rechtspraktijk cruciaal.
De auteur identificeert de knelpunten die ontstaan wanneer men het wettelijke beheermodel toepast op appartementsmede-eigendommen die niet aan de standaardnorm beantwoorden en reikt voor deze knelpunten telkens een aantal oplossingen aan. Op die manier biedt ze de lezer in een aangename en vlot leesbare schrijfstijl een houvast in deze complexe materie die de voorbije jaren meermaals door de wetgever werd gewijzigd.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.