De wereld waarin wij leven heeft te kampen met grote uitdagingen: oorlogen, klimaatverandering, razendsnelle technologische ontwikkelingen en meer. In Het barre land onderzoekt Robert Kaplan hoe we hier beland zijn – en welke toekomst ons te wachten staat.
Kaplan koppelt het hedendaagse geopolitieke landschap en sociale fenomenen als urbanisatie en de digitale nieuwsmedia aan moderne, fundamentele werken uit de filosofie, politicologie en literatuur, waaronder T.S. Eliots gedicht waaraan de titel is ontleend. Waar Eliot in het spoor van de Eerste Wereldoorlog schreef over het verval van beschavingen en Sartre en Camus na de Tweede Wereldoorlog de betekenisloosheid van het bestaan uitdiepten, beargumenteert Kaplan op zijn beurt dat de wereld na de Koude Oorlog wordt gekenmerkt door zelfobsessie, die de val van het Westen kan betekenen.
Robert D. Kaplan is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en Senior Advisor bij Eurasia Group. Daarnaast schreef hij al vele boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder De geopolitieke tragedie, De Adriatische Zee, Moesson en Balkanschimmen, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Hij werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.
Over Kaplans eerdere werk:
‘Kaplan is een soort rondreizende buitenlandpolitiekexpert die zijn zienswijze niet door zijn inlevingsvermogen laat beïnvloeden.’ The Wall Street Journal
‘Een voortreffelijk waarnemer en een begenadigd schrijver.’ NRC
‘Wat Kaplans werk zo bijzonder maakt, is dat hij er telkens in slaagt om vanuit zijn observaties ter plaatse de geschiedenis van een regio of zelfs een heel continent tot leven te brengen en in een nieuw perspectief te plaatsen.’ de Volkskrant
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.