Hebben we het niet ontzettend goed? Brengen de wonderen van de technologie geen verbetering voor iedereen? Zijn de Champions League-wedstrijden niet spectaculairder dan alles wat we ooit in het voetbal hebben gezien? Waarom zouden we ons zorgen maken over bedrijven die altijd maar groter worden?
We mogen niet blind zijn voor de enorme uitdagingen waar we voor staan, stelt econoom Geert Noels in de grondig vernieuwde editie van zijn bestseller GIGANTISME. We hebben de voorbije decennia immers nagelaten om onze economie schokbestendig te maken.
Onze wereld lijdt aan gigantisme en dat maakt ons ontzettend kwetsbaar, zoals het containerschip Ever Given pijnlijk aantoonde door het Suezkanaal te blokkeren en daarmee de wereldeconomie een infarct te bezorgen. Gigantisme doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking, met welvaartsziektes als burn-out tot gevolg. En de covidcrisis heeft aan dit fenomeen alleen maar een boost gegeven: techbedrijven kregen een extra groeishot, big pharma en big government maakten een kwantumsprong.
Economische groei als doelstelling is te verdedigen, maar het mist een belangrijk complement: is die groei sociaal rechtvaardig, zijn de winsten van enkele bedrijven in het belang van de maatschappij? Adam Smith wist het al: economie dient niet alleen om het eigenbelang na te streven, maar ook om ervoor te zorgen dat dat individuele voordeel het algemene belang verstevigt. We kiezen te veel voor een keynesiaans beleid, dat schaalgrootte stimuleert, en te weinig voor dat van Adam Smith. Weg met het nepkapitalisme, leve het humane kapitalisme!
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.