De Franse existentialist Jean-Paul Sartre heeft altijd een problematische verhouding tot het humanisme gehad. In zijn roman ‘Walging’ walgt hoofdpersoon Antoine Roquentin van het humanisme van de autodidact. Jaren later verklaart Sartre dat het existentialisme een humanisme is. Geen christelijk humanisme, zoals bij de filosofen Karl Jaspers en Gabriel Marcel bijvoorbeeld, maar een goddeloos humanisme. De vraag is of het humanisme van Sartre wel echt goddeloos is? Om hierop een antwoord te vinden, leest en herleest de auteur het hoofdwerk van Sartre: ‘Het zijn en het niet’, samen met enkele van zijn andere (literaire) werken.
Dit boek is geen zuiver filosofische analyse van een meesterwerk, maar is geschreven vanuit een maatschappelijk engagement. Als Sartre de ‘condition humaine’ ontkent, zo stelt de auteur, geeft hij elke mogelijkheid tot samen leven op. Voor Sartre is de ander de hel. Christian Van Kerckhove gaat uiterst verfijnd en rustig te werk. Zijn analyse is vlijmscherp, snijdt tot op het bot maar getuigt tegelijk van een liefde voor de meesterfilosoof en zijn existentialisme.
Christian Van Kerckhove is wetenschapper, filosoof en wereldreiziger. Hij doceert ‘filosofie’ en ‘sociale filosofie en ethiek’ aan de opleiding Sociaal Werk, Faculteit Mens en Welzijn, Hogeschool Gent. Tevens is hij voorzitter van de opleidingscommissie Sociaal Werk en coördinator van ‘Mix!t. Forum voor studie, documentatie en vorming rond samen-leven’.
Reeks Omtrent Filosofie:
*De ethica van Spinoza
*Afrika en China in dialoog
*Kracht van wet. Het mystieke fundament van het gezag
*Een goddelijk humanisme. Sartres minachting voor de menselijke werkelijkheid
*Hegels godsdienstfilosofie en de monotheïstische religies. Een actuele confrontatie
*Filosofie van het verstaan. Een dialoog
*Pluraliteit van de levenskunsten
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.