
De eed is geen restant van een middeleeuws proces, maar een formaliteit die ook in 2023 belangrijk is voor het bewijs en vele proceshandelingen in strafzaken. Voor getuigen (behalve in assisenzaken), gerechtsdeskundigen, vertalers en tolken is de eed (met diverse formules) voorgeschreven op straffe van nietigheid. Een niet tijdig ontdekte fout kan als gangreen de ganse procedure aantasten. De eed is noodzakelijk om betrouwbaar bewijs toe te laten en liegende betrokkenen te bestraffen wegens meineed.
Verder bestaat er een beroepseed voor o.a. magistraten en griffiers, nodig voor de geldigheid van akten, en zijn bepaalde personen uitgesloten van de eed. Hen onterecht de eed laten afleggen leidt eveneens tot nietigheid. Andere personen mogen alleen de eed afleggen als de partijen daarmee instemmen. In bepaalde omstandigheden zijn onregelmatigheden te herstellen en verdwijnen zij door een vonnis op tegenspraak.
De auteur overloopt voor alle betrokkenen (ambtsdragers, juryleden, deskundigen, getuigen, partijen en vertalers-tolken) de regels over de eed en de uitzonderingen. Vervolgens komen de mogelijkheden aan bod om nietigheden in cassatie aan te voeren of te regulariseren. Als afsluiter volgt een blik op toekomstige wetgeving en een bondig overzicht van lacunes in de wetgeving.
Auteur Bart De Smet biedt tekst en uitleg bij zijn boek Eed in strafzaken (2023), dat onderdeel is van de reeks Algemene Praktische Rechtsverzameling. Het boek behandelt de regels over de eedverplichting en het eedverbod van personen die betrokken zijn in het strafonderzoek of strafproces. Daarnaast gaat hij in op de impact van een onregelmatigheid met betrekking tot de eed op het bewijs en de rechterlijke beslissing.
Lees het volledige interview voor meer inzicht.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.