Is onderdeel van de reeks Dossiers Tijdschrift voor Vrede- en Politierechters, Les dossiers du Journal des Juges de Paix.
Dit dossier is niet inbegrepen in het abonnement op het Tijdschrift voor de Vrede- en Politierechters. De abonnees op dit tijdschrift genieten echter wel een korting van 20 % bij aankoop van deze Rechtskroniek.
Rechtskroniek voor de vrede- en politierechters 2018 behandelt volgende onderwerpen:
1. Onrechtmatige bedingen in overeenkomsten tussen ondernemingen en consumenten
Hoewel de regelen inzake onrechtmatige bedingen reeds sedert 1991 in de Belgische wetgeving vervat liggen, komen onrechtmatige bedingen in de praktijk nog steeds veelvuldig voor. In deze bijdrage zullen niet alleen enkele vaak voorkomende contractuele bedingen, zoals schadebedingen en bevoegdheidsbedingen, op hun rechtsgeldigheid onderzocht worden, doch zal tevens uitgebreid aandacht worden besteed aan 1) het begrip consument, 2) de rol die de nationale rechter moet spelen ter zake van de vaststelling van het onrechtmatige karakter en de nietigheid van een oneerlijk beding en 3) de gevolgen van dergelijke nietigheidssanctie. Wat die drie elementen betreft, wordt de analyse de laatste jaren immers sterk beïnvloed door de rechtspraak van het Hof van Justitie.
2. Een nieuwe schadevergoedingsregeling bij ongekende aansprakelijkheid: R.I.P. Artikel 19bis-11 § 2 WAM
Artikel 19bis-11 § 2 WAM bepaalt al 15 jaar de wettelijke autonome vergoedingsregeling voor benadeelden van verkeersongevallen waarbij geen aansprakelijkheid kan worden vastgesteld. De wet van 31 mei 2017 heft dit artikel op en voert nieuw artikel 29ter WAM in. Het nieuw artikel perkt het toepassingsgebied van de vergoedingsplicht sterk in. Bovendien wordt de vergoedingsopdracht van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds ten gevolge van artikel 29ter WAM uitgebreid. De bijdrage licht zowel de wetswijziging zelf toe als de recente stand van zaken in de rechtspraak wat betreft oud artikel 19bis-11 § 2 WAM (immers nog steeds van toepassing op verkeersongevallen die zich hebben voorgedaan vóór 22 juni 2017). Tot slot wordt de link gelegd met de opkomst van de elektrische fiets in het mobiliteitslandschap.
3. Actuele topics burgerlijk procesrecht: Potpourri V en de rechtsplegingsvergoeding
De hervormingen in het burgerlijk procesrecht volgen elkaar in ijltempo op. In deze bijdrage focussen de auteurs zich op de belangrijkste wijzigingen voor de burgerlijke rechtspleging door de vijfde Potpourriwet. Verder wordt ingegaan op recente rechtspraak van het Hof van Cassatie, het Grondwettelijk Hof en zelfs het Hof van Justitie over de rechtsplegingsvergoeding.
4. Tegenwerpelijkheid algemene voorwaarden in elektronische contracten anno 2018
De afgelopen 20 jaar is het internet een belangrijk platform voor commerciële transacties geworden. Hoewel de context waarin de “Richtlijn inzake elektronische handel” (2000/31/ EG, 8 juni 2000) tot stand is gekomen ver weg lijkt, verloren sommige juridische vragen hun relevantie niet. Een ook buiten de context van de elektronische handel boeiende vraag betreft het gebruik van algemene voorwaarden in elektronische (toetredings)overeenkomsten. De bijdrage herbekijkt de problematiek. Zij bespreekt recente rechtspraak en verkent de mogelijkheid overwegingen uit het consumentenrecht bij de vraag naar de tegenwerpelijkheid van algemene voorwaarden te betrekken.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.