Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
We gebruiken cookies om:
De website vlot te laten werken, de beveiliging te verbeteren en fraude te voorkomen
Inzicht te krijgen in het gebruik van de website, om zo de inhoud en functionaliteiten ervan te verbeteren
Je op externe platformen de meest relevante advertenties te kunnen tonen
Je cookievoorkeuren
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Bedankt voor het vertrouwen het afgelopen jaar! Om jou te bedanken bieden we GRATIS verzending aan op alles gedurende de hele maand januari.
Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
Gratis thuislevering in België
Ruim aanbod met 7 miljoen producten
Bedankt voor het vertrouwen het afgelopen jaar! Om jou te bedanken bieden we GRATIS verzending aan op alles gedurende de hele maand januari.
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
In januari gratis thuislevering in België (via bpost)
Gratis levering in je Standaard Boekhandel
Omschrijving
2 des Interessenten, III patentrechtlicher Beziehung und in seiner An- wendung zu beschreiben. Es wurde deshalb foIgende Eintheilung gewiihlt: I. Verfahren und Patente, welche allgemein die Mercerisation betreffen. II. Verfahren, die in chemischer Beziehung von den allge- meinen Verfahren abweichen. III. Verfahren und Patente, die in maschineller Beziehung Neuerungen darstellen. IV. Die Ausfiihrung del' Mercerisation in gespanntem Zustande in theoretischer und praktischer Beziehung. V. Anhang. I. Verfabren und Patente, welcbe allgemein die Mercerisation betreffen. Die Erfindung Mercer's vom Jallre 1844. 1m Jahre 1844 untersuchte John Mercer den Einfluss del' Aetzalkalien auf die Faser und ihm verdanken wi. r die ersten Mit- theilungen iiber diesen Gegenstand 1). Er beobachtete gelegentlich eines wissenschaftlichen Versuches Filtern starker N atronlauge durch Baumwollzeug eine Ver- beim anderung der Faser; die Lasung lief namlich sehr langsam durch, und das Filtrat zeigte eine Dichte von nul' 1,265, wahrend die Lauge 1,300 geweseIi war; das Zeug war etwas del' urspriinglichen aber dicker geworden und in der Lange und Breite durchsichtig, zusammengeschrumpft. Mercer untersuchte nun die Einwil'kung von starkem Alkali auf Baumwolle, welche nach ihm Mercerisiren genannt wird, genauer und stellte u. a. auch fest, dass sowohl Schwefelsaure, wie auch Chlorzink unter gewissen Bedingungen ahnlich wirken; ihre Benutzung ist in dem 1850 an Mercer er- theilten englischen Patent "fiir Verbesserungen in del' Behandlung von Baumwolle und anderen Faserstoffen und Geweben" ebenfalls beansprucht.