Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
We gebruiken cookies om:
De website vlot te laten werken, de beveiliging te verbeteren en fraude te voorkomen
Inzicht te krijgen in het gebruik van de website, om zo de inhoud en functionaliteiten ervan te verbeteren
Je op externe platformen de meest relevante advertenties te kunnen tonen
Je cookievoorkeuren
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Wil je zeker zijn dat je cadeautjes op tijd onder de kerstboom liggen? Onze winkels ontvangen jou met open armen. Nu met extra openingsuren op zondag!
Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
Gratis thuislevering in België vanaf € 30
Ruim aanbod met 7 miljoen producten
Wil je zeker zijn dat je cadeautjes op tijd onder de kerstboom liggen? Onze winkels ontvangen jou met open armen. Nu met extra openingsuren op zondag!
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
l Der Aufbau der vorliegenden, wesentlieh erganz. ten 4. Auflage dieses Werkstatt- buehes soIl im Sinne des Verfassers der ersten Auflagen, KAEL IRRESBERGER sen. den Anforderungen der Praxis des Sehmelz. betriebes mit Giel3erei-SehaehtOfen die- nen. Die Bez. eiehnung "Kupolofen" ist im Heft vermieden, der Verfasser bezieht sich dabei auf eine Begrundung, die er bereits 1918 gelegentlich der Hauptversamm- lung des Vereins Deutscher Eisengiel3ereien in Wiesbaden gegeben hat. Auch der Fachausschul3 fUr Schmelz. Ofen im Deutsehen Normen-Ausschul3 spricht bei Auf- stellung der Baunormen nur von Giel3erei-Schaehtofen. Die im Laufe der letz. ten 50 Jahre bekannt gewordenen Sonderbauarten der Schachtofen wurden nicht er- wahnt; ebenso sind Einz. . elheiten uber die wissenschaftlichen Grundlagen der Ver- brennungs-und Schmelz. vorgange nicht auigenommen, hier sei auf die bekannten Handbucher des Giel3ereiwesens hingewiesen. DafUr ist aber die Bedeutung der Baunormen fUr die Schaehtofen betont und die sorgsame Dberwachung der Schmelz- anlage und die Nachbehandlung sowie das Vergiel3en des Eisens unter Berucksichti- 2 gung der Werkstoffnormen behandelt - Die z. eitgemal3m Hilfsmittel und Me- gerate fur den Schachtofenbetrieb sind berucksichtigt und Quellennachweise ge- geben. I. Die Entwicklnng des Schmelzbetriebes. 1. Entwicklung der GieBtechnik. Die Verwendung von Roherzen im einfaehsten Sehmelz. verfahren, mittels kleiner Flamm-und Sehachtofen, zu Eisen-und Stahl- erz. eugnissen liegt Jahrtausende zuruck. Die alten KUlturvolker wul3ten bereits Metalle zu gewinnen und zu verarbeiten. Es lohnt sieh, hieruber in der Gesehiehte 3 des Eisens und der Niehteisenmetalle naehzulesen .