Brugge – 1561. Het economisch verval van de stad valt niet meer te ontkennen. Het stadsbestuur doet een poging om de gouden jaren van weleer terug te brengen en geeft daarom aan Marcus Gerards de opdracht om een kaart te maken die Brugge en haar zeeverbindingen gunstiger voorstelt dan de werkelijkheid.
De wereld van Marcus Gerards. Brugge in 1562 legt een loep op de kaart en neemt de lezer mee naar het Brugge van de 16de eeuw: een wirwar van straten en steegjes, ommuurde tuinen, kaatsbanen, waterputten, molens, zitbanken en zelfs een fontein aan het Waterhuis.
Maar er is meer. Dit boek verdiept zich in diverse aspecten: Waarom werd dit plan precies ontwikkeld en hoe nauwkeurig is de weergave van de stad? Welke straten en gebouwen zijn inmiddels verdwenen? Wat onthult de kaart over het platteland rond Brugge? Hoe kan Gerards’ kaart hedendaags historisch en archeologisch onderzoek ondersteunen? Wat weten we precies over Marcus Gerards?
Koen Goeminne (red.) verzamelde een aantal specialisten rond zich die elk een puzzelstukje aanbrengen om de rijke betekenis en de geschiedenis van de kaart van Marcus Gerards echt te begrijpen.
De vele uitsneden uit de kaart brengen leuke details onder de aandacht. Dit boek leert je op een andere manier kijken.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.