Neemt ook in ons land de ongelijkheid toe? Wat is de invloed van inflatie en woningprijzen op ongelijkheid? Zijn jongeren er slechter aan toe dan ouderen?
Uit meerdere studies blijkt dat België het goed doet op het vlak van ongelijkheid. Onze inkomensongelijkheid is laag en relatief stabiel ten opzichte van andere landen. Toch heerst het gevoel dat de ongelijkheid net hoog is en nog verder toeneemt. Deze boeiende tegenstelling en de vraag hoe we ze kunnen verklaren, staan centraal in dit boek.
Aan de hand van nieuwe methodes en data biedt De paradox van ongelijkheid in België een verfrissende kijk op inkomensongelijkheid. Het brengt in kaart wat de rol is van publieke voorzieningen, van woningprijzen en van inkomen dat onder de radar blijft. Ook andere factoren dan inkomen komen aan bod: hoe verschilt inkomensongelijkheid van ongelijkheid in welzijn? Welke rol spelen gezondheid of blootstelling aan criminaliteit en vervuiling daarin?
Dit boek schept een helder beeld rond wat 'ongelijkheid' precies inhoudt, verkent deze vragen naar objectieve maatstaven en legt bloot hoe ongelijkheid vorm krijgt in de Belgische context. Hoe tegenstrijdig is de ongelijkheidsparadox in werkelijkheid?
Met bijdragen van Ella-Marie Assal, Bart Capéau, Micael Castanheira, Laurens Cherchye, Gerard Domènech-Arumí, Sarah Kuypers, Giovanni Paolo Mariani, Sakura Panagamuwa Gamage, Erik Schokkaert, Stijn Van Houtven, Jonas Vanderkelen, Gerlinde Verbist, Frederic Vermeulen, Kobe Wolfs
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.