Meest omvattende en diepgaande naslagwerk over de fiscale behandeling van de overheid:
Dit boek biedt een grondig inzicht in het overheidsoptreden en de bijhorende fiscale behandeling. Bovendien toont het aan dat de huidige fiscale behandeling niet alleen oeverloos complex is maar tevens op diverse vlakken strijdig is met het meerlagige neutraliteitsbeginsel zoals dat in dit boek ontwikkeld is. Op basis van buitenlands recht en staatssteunrecht worden daarom alternatieven voor de huidige fiscale behandeling aangereikt die wel met dat beginsel sporen.
Unieke verbinding tussen het fiscaal neutraliteitsbeginsel, de bijzondere rol van de overheid en de fiscale behandeling:
Dit boek, dat een herwerking vormt van het proefschrift dat Manuela Vervoort op 11 april 2016 met verve verdedigde aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KULeuven, komt niet enkel tegemoet aan de nood tot meer diepgaande inzichten in de fiscale behandeling van de overheid maar biedt tevens een nieuwe duidelijke grondslag aan voor die behandeling: een meerlagig neutraliteitsbeginsel, dat de rode draad of liever een fundamenteel beginsel vormt waartegen de fiscale behandeling van de overheid wordt afgewogen
Die combinatie maakt dit boek tot een uniek naslagwerk dat met een ongeziene diepgang en grondigheid de fiscale behandeling van de overheid uiteenzet.
De centrale probleemstelling luidt: moeten overheden en overheidslichamen belastingplichtig zijn in het licht van het fiscale neutraliteitsbeginsel? Om deze vraag te beantwoorden maakt de auteur eerst een grondige rechtstheoretische analyse van het neutraliteitsbeginsel. Zij komt tot het besluit dat fiscale neutraliteit een meergelaagd beginsel is dat als richtsnoer kan dienen bij het uitwerken en beoordelen van de fiscaaljuridische positie van de overheid.
De structuur van het proefschrift is logisch en grondig uitgewerkt: deel I behandelt het begrippenapparaat en het rechtstheoretisch kader; deel II gaat op kritische wijze in op de huidige situatie en in het derde deel wordt gezocht naar een alternatief. Bij deze laatste zoektocht spelen de ervaringen uit het buitenland en de Europeesrechtelijke staatssteunregeling een prominente rol.
De auteur gaat met veel gevoel voor precisie in op de verschillende deelaspecten van de fiscale behandeling van de overheid (s.l.) als belastingplichtige.
Ze houdt daarbij zeer trouw de centrale onderzoeksvraag en de daarvan afgeleide bijkomende onderzoeksvragen als richtlijnen voor de bespreking in het achterhoofd. Het boek bevat hierdoor een indrukwekkende schat aan informatie. Hoewel het werk in belangrijke mate een noodzakelijke beschrijving geeft van de feitelijke situatie (zie deel II), komt de auteur in het laatste deel (III) tot het verwoorden van uitgesproken eigen stellingen en aanbevelingen. Het beschrijvend deel is noodzakelijk want het geeft goed weer hoe ondoorzichtig en bijzonder complex de huidige situatie is. Het is tenslotte bijzonder knap hoe de auteur erin slaagt in haar analyse alle relevante categorieën belastingen te behandelen: BTW, inkomstenbelastingen, registratiebelastingen, enz. tot en met de regionale en lokale belastingen.
Dit alles maakt dat het boek niet enkel vanuit rechtstheoretisch oogpunt belangrijk is, maar ook voor de praktijk zeer nuttig kan zijn.
+++
Abonnementspromotie
Bij intekening op de reeks Grondslagen van het Fiscaal Recht, geniet u een korting van 15% op alle nog te verschijnen werken in deze Bibliotheek. Ook kunt u de reeds verschenen werken (naar keuze) eveneens met 15% korting bestellen. Voor meer informatie, contacteer herman.verleyen@larcier.com
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.