Tussen het West-Indisch Pakhuis en de voormalige Zeevaartschool, aan wat nu de Prins Hendrikkade heet, ligt een belangrijk deel van de Amsterdamse geschiedenis verscholen. Zes eeuwen geleden was de Amsterdamse Ygracht een modderige rafelrand op het werkeiland Rapenburg, maar met de komst van de VOC groeide het uit tot het centrum van waaruit Amsterdam de zeeën veroverde. Het was het toneel van plundertochten en stakingsrellen, en illustere figuren als koopman Fentener van Vlissingen en dominee Abraham Kuyper woonden er.
Dit boek beschrijft de drastische veranderingen op de kade en de Amsterdamse stedelijke ontwikkeling, van rafelrand naar centrum van de wereld, naar stinkend verkeersriool en weer terug naar het centrum. In Daar aan de oude Ygracht neemt Olga de Haan de lezer mee door eeuwen stadsgeschiedenis, waarvan de sporen nog altijd te zien zijn in het huidige Amsterdam.
De Nederlands-Russische Olga de Haan is al decennia verbonden aan de Ygracht. Ze woont in een woongroep dat huist in een pand met een bewogen en rijk-gedocumenteerde geschiedenis. De Haan werkte jarenlang in verschillende landen, van Rusland tot Papoea- Nieuw-Guinea, en woonde in Rusland, Kazachstan en Kirgizstan. Maar altijd keerde ze weer terug naar de Prins Hendrikkade, het stuk dat vroeger de Ygracht heette.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.