Vele hulpverleners ervaren onmacht wanneer ze werken met mensen in armoede. De botsing van twee leefwerelden maar ook de verschillen in omgangsvormen en aanpakstrategie verhogen het risico op strijd in een hulpverleningsrelatie en verhinderen een samenwerking in dialoog.
Bind-Kracht in armoede ontwikkelt instrumenten om de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren. Verbindend en versterkend werken in dialoog leidt tot duurzame groei van maatschappelijk gekwetste mensen. Maar hoe pak je dit aan?
In dit reflectie- en methodenboek van 'Bind-Kracht in armoede' verkennen we hoe begeleiders krachtgerichte hulpverleningsrelaties kunnen opbouwen met mensen in armoede. We brengen bouwstenen aan: sterke visie-ontwikkeling, inzicht in de leefwereld van mensen in armoede, bewust omgaan met rolpatronen en empowerment. Het boek vertaalt inzichten en engagement in bruikbare werkinstrumenten. Concrete praktijkverhalen en oefeningen maken van het boek een samenhangend en levendig geheel waarmee de lezer zijn eigen hulpverleningsaanpak kan uitdiepen en verrijken.
Dit werkboek groeide vanuit de vormingsprogramma's van Bind-Kracht in dialoog met professionele hulpverleners, vrijwilligers, mensen in armoede en docenten. Al deze groepen kunnen er mee aan de slag vanuit een gezamenlijke zorg om de meest kwetsbare cliënten beter te helpen. Ook voor studenten, beleidsverantwoordelijken en leidinggevenden van welzijnsen gezondheidsorganisatie biedt het een vernieuwende kijk op armoedebestrijding in dialoog.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.