Personen kunnen tijdens hun leven te maken krijgen met verscheidene gezondheidskwaaltjes. Zo ook kunnen materiële zaken aangetast worden door ouderdomsslijtage, mechanische defecten enzovoort. Al deze aspecten kunnen een invloed hebben op de schade naar aanleiding van een schadegeval. Wie moet voor deze schade instaan? Moet de aansprakelijke het slachtoffer nemen zoals hij het aantreft? Of moet het slachtoffer, gelet op deze invloed op de schade, zelf voor (een deel van) deze schade instaan?
Dit boek creëert een algemene theorie ter beantwoording van deze vragen, met nuttige praktijkgerichte aanbevelingen. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt met de opvattingen in het Franse, Amerikaanse en Engelse rechtsstelsel. Deze theorie wordt in een praktisch hanteerbaar schema weergegeven. Ook de wijzigingen in het licht van de hervorming van het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht in Boek 6 BW komen aan bod. Bovendien wordt uitgebreid ingegaan op de bewijsproblematiek binnen deze materie en de verhouding met de fout van het slachtoffer en de schadebeperkingsplicht. Uiteindelijk wordt deze theorie in verhouding geplaatst ten opzichte van vetusteit, burenhinder en in solidum aansprakelijkheid.
Lies D’Hondt verdedigde haar proefschrift, onder promotorschap van prof. dr. Thierry Vansweevelt en prof. dr. Britt Weyts, in november 2023 aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen. Vandaag is ze gastdocent aan de Universiteit Antwerpen in het postgraduaat aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht en advocaat aan de Balie Antwerpen.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.