Drie auteurs belichten elk één belangrijk aspect van het beslag- en executierecht.
In het eerste deel schetst Mr. Kris Wagner een beeld van de dwangsom anno 2019. Op beknopte en overzichtelijke wijze zet de auteur een aantal principes m.b.t. de dwangsom uiteen, met bijzondere aandacht voor ontwikkelingen in rechtspraak en rechtsleer van na 2013.
In het tweede luik van dit boek bespreekt professor Joke Baeck de roerende zekerheden onder de sinds 1 januari 2018 in werking getreden Pandwet. Deze bijdrage focust op enkele kernvragen over de totstandkoming en de uitoefening van de drie zakelijke zekerheden die door de Pandwet worden geregeld, nl. het pandrecht, het eigendomsvoorbehoud en het retentierecht. Verder is er ook aandacht voor enkele rangconflicten die kunnen ontstaan tussen schuldeisers met zakelijke zekerheden op roerende goederen.
In het derde en laatste deel schenkt Mr. Stephane Criel de nodige aandacht aan het beslag inzake namaak en de verwarring die deze benaming sticht, doordat het strikt genomen niet langer tot de bevoegdheden van de beslagrechter behoort.
Na een korte inleiding in de geschiedenis van het beslag inzake namaak, geeft de auteur toelichting bij de huidig geldende procedure, zoals ingevoerd bij de wet van 10 mei 2007 aan de hand van actuele casussen.
Het werk is inbegrepen in de Studienamiddag: Actualia beslag- en executierecht (Dinsdag 10 december 2019 – Zwijnaarde). De auteurs focussen op de dwangsom (met aandacht voor de knelpunten); de totstandkoming en uitoefening van de roerende zekerheden onder de Pandwet (incl. de rangconflicten); beslag inzake namaak
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.