Dit werk geeft een grondige fiscaaljuridische, kritische en globale analyse van het fenomeen bedrijfsvoorheffing. Het gaat om de vijfde editie.
Het is opvallend dat er, sinds de eerste uitgave 30 jaar geleden, toch heel wat wijzigingen inzake de bedrijfsvoorheffing zijn gebeurd, zelfs zonder dat er sprake was (of is) van een algemene belastinghervorming. Zo springen bijvoorbeeld de bepalingen om bestuurders mee aan te spreken voor verschuldigde, maar onbetaald gebleven bedrijfsvoorheffing in het oog.
Opvallend is ook dat dit stelsel begin jaren negentig eigenlijk geen rol speelde in de economische politiek. Ook dit is nu anders, gegeven het feit dat er tal van gevallen zijn waarin verschuldigde bedrijfsvoorheffing alsnog door bepaalde schuldenaars niet dient te worden doorgestort aan de Belastingadministratie. Tevens blijkt dat de bijzondere aard van het stelsel van de bedrijfsvoorheffing ook niet altijd ten volle begrepen wordt in rechtspraak en doctrine.
Dat ook dit onderdeel van het belastingrecht verglijdt naar een stuk reglementering, moeten de schuldenaars van de bedrijfsvoorheffing en de belastingplichtigen er maar bijnemen.
Dirk Deschrijver is licentiaat in de Rechten (Universiteit Antwerpen) en houder van de bijzondere licentie fiscale wetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en de bijzondere licentie in het economisch recht (Vrije Universiteit Brussel).
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.