Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
We gebruiken cookies om:
De website vlot te laten werken, de beveiliging te verbeteren en fraude te voorkomen
Inzicht te krijgen in het gebruik van de website, om zo de inhoud en functionaliteiten ervan te verbeteren
Je op externe platformen de meest relevante advertenties te kunnen tonen
Je cookievoorkeuren
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Wil je zeker zijn dat je cadeautjes op tijd onder de kerstboom liggen? Onze winkels ontvangen jou met open armen. Nu met extra openingsuren op zondag!
Afhalen na 1 uur in een winkel met voorraad
Gratis thuislevering in België vanaf € 30
Ruim aanbod met 7 miljoen producten
Wil je zeker zijn dat je cadeautjes op tijd onder de kerstboom liggen? Onze winkels ontvangen jou met open armen. Nu met extra openingsuren op zondag!
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
A comprehensive overview of the history of bird keeping across the world. This book discusses the history of aviculture and the cultural extent of keeping and raising birds in captivity for pleasure, companion, ornamental reasons, religious causes or various economic or practical purposes. Since the dawn of mankind, humans have kept birds in captivity. Several species are truly domesticated, while others have simply been bred in captivity for many generations. Today bird-keeping for pleasure appears to be declining in the West, mostly due to bird protection and growing awareness about conservation issues. Although aviculture has had, and still has a deep impact on human beings, it remains a neglected field within humanities and social sciences. Relatively little is published about the cultural and historical aspects of aviculture. This anthology is intended for a general audience of readers and it shows various aspects of keeping birds in captivity for pleasure, ornamental reasons or practical purposes around the world. It also deals with the great variety and complexity of the practice of keeping birds, and the specific cultures which have developed around it. The first chapter gives a brief introduction to the questions we focus on in the book, together with a historic overview from prehistory to early twenty-first century, including pet birds among natives in South America, Southeast Asia and Africa, sailors and their parrots, birds in religious rituals, primitive domesticates in various peasant societies, etc. The other chapters offer descriptive case studies in pre-modern and early modern ways of bird-keeping in various historical contexts. Modern aviculture in zoological gardens is discussed and specific bird categories within twentieth-century aviculture are described in some chapters. We encounter sophisticated bird-keeping in pre-Columbian societies, Norse trade with falcons, the European craze for songbirds, practices with captive birds used in human habitations to keep vermin under control, and see how avicultural expertise is used for trying to save vanishing species by breeding them in captivity. Together these topics illustrate the great variety and complexities of bird-keeping practice. The authors are specialists in aviculture and most of them hail from the countries about which they write. This book bridges the disciplines of cultural anthropology, ethnobiology, history, natural history and ornithology and is intended to benchmark the development of the subject for a broader audience, which until now has had few possibilities to become acquainted with it.