
Universiteiten dragen academische vrijheid hoog in het vaandel. Dat geldt ook voor de KU Leuven. Zonder academische vrijheid geen kritisch denken en geen ontwikkeling van nieuwe wetenschappelijke kennis, zo luidt de gedachtegang. Maar heeft academische vrijheid ook een geschiedenis? Wat betekende academische vrijheid de voorbije eeuwen aan de Leuvense universiteit? Dit boek belicht hoe de universiteit in dialoog met kerk, overheid en samenleving zoekt naar academische vrijheid.
Sarah Van Ruyskensvelde is docent historische pedagogiek aan de Onderzoeksgroep Educatie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.
Kaat Wils is gewoon hoogleraar aan de onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 en voorzitter van de Onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven.
Rajesh Heynickx is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Architectuur en voorzitter van het Departement Architectuur van de KU Leuven.
Bijdragen door Nelleke Teughels, Bas De Roo en Stijn Knuts van het historisch projectbureau Geheugen Collectief, en Nienke Roelants. Voorwoord door Rector Luc Sels en Epiloog door Helder De Schutter.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.