Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
We gebruiken cookies om:
De website vlot te laten werken, de beveiliging te verbeteren en fraude te voorkomen
Inzicht te krijgen in het gebruik van de website, om zo de inhoud en functionaliteiten ervan te verbeteren
Je op externe platformen de meest relevante advertenties te kunnen tonen
Je cookievoorkeuren
Standaard Boekhandel gebruikt cookies en gelijkaardige technologieën om de website goed te laten werken en je een betere surfervaring te bezorgen.
Hieronder kan je kiezen welke cookies je wilt inschakelen:
Technische en functionele cookies
Deze cookies zijn essentieel om de website goed te laten functioneren, en laten je toe om bijvoorbeeld in te loggen. Je kan deze cookies niet uitschakelen.
Analytische cookies
Deze cookies verzamelen anonieme informatie over het gebruik van onze website. Op die manier kunnen we de website beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers.
Marketingcookies
Deze cookies delen je gedrag op onze website met externe partijen, zodat je op externe platformen relevantere advertenties van Standaard Boekhandel te zien krijgt.
Je kan maximaal 250 producten tegelijk aan je winkelmandje toevoegen. Verwijdere enkele producten uit je winkelmandje, of splits je bestelling op in meerdere bestellingen.
A concept for the rapid prediction of microbiological reduction in automatic dish cleaning processes: the Microbiological Inactivation Equivalent (MIE) unit
A concept for the rapid prediction of microbiological reduction in automatic dish cleaning processes: the Microbiological Inactivation Equivalent (MIE) unit
The dishwasher is an excellent means to clean contaminated food-contact items and contributes essentially to kitchen hygiene. Today there is no evidence of insufficient hygiene in automatic dishwashing. However, future developments like decreasing temperatures, reduced water consumption and changes in chemistry might increase the risk of an inadequate reduction of microorganisms. Microbiological tests with inoculated test items used to determine the microbial reduction caused by a dishwashing process are labour-intensive and time-consuming. Consequently, there is a need to accelerate and simplify the assessment of microbial reduction in dish cleaning processes. The aim of this study was to assess the microbial reduction of a dish cleaning process only by using physical parameters of a given process (time and temperature) together with microorganism-specific inactivation parameters. The 'Microbiological Inactivation Equivalent (MIE) unit' representing the time-temperature integral of a dish cleaning process for a specific microorganism was developed. Microbial reduction in suspension and dishwasher tests was tested in parallel. The microorganism-specific inactivation parameters were adjusted by fitting the MIE units to the experimental reduction factors. As representative test strains M. luteus and Ent. faecium were identified. The mean squared error between reduction factors and MIE units calculated in suspension tests was on average < 1 (Ent. faecium: 0.87, M. luteus: 0.79) and in dishwasher tests about 1 (Ent. faecium: 1.09, M. luteus: 1.03). In conclusion, the MIE concept can be used as a simple and rapid method to predict the microbial reduction of a dish cleaning process under well-defined conditions.