Het Burgerlijk Wetboek is opnieuw zeer grondig gewijzigd. Grote stukken van het nieuw BW zijn intussen in werking getreden, terwijl grote stukken van het oud BW nog steeds van toepassing zijn en zelfs op vele plaatsen vernieuwd en aangevuld werden, o.m. inzake modernisering van de burgerlijke stand, het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon en de naamsverandering. Sommige nieuwe bepalingen moeten nog in werking treden in 2024 en 2025, maar zijn reeds in deze uitgave verwerkt. Het Oud en Nieuw BW lopen dus door elkaar en vragen om een overzichtelijke, actuele uitgave, met duidelijke en gedetailleerde trefwoorden.
De Wet van 13 april 2019, gewijzigd door de Wet van 28 april 2022, introduceerde een nieuw Burgerlijk Wetboek, bestaande uit de volgende boeken:
Boek 1 – Algemene bepalingen;
Boek 2 – Personen, familie en relatievermogensrecht;
Boek 3 – Goederen;
Boek 4 – Nalatenschappen, schenkingen en testamenten;
Boek 5 – Verbintenissen;
Boek 6 – Buitencontractuele aansprakelijkheid;
Boek 7 – Bijzondere overeenkomsten;
Boek 8 – Bewijs;
Boek 9 – Zekerheden;
Boek 10 – Verjaring.
Dit nieuw BW wordt stapsgewijs ingevoerd. Eerst trad boek 8 in werking op 1 november 2020, daarna boek 3 op 1 september 2021. Boek 2, voorlopig beperkt tot het huwelijksvermogensrecht, en boek 4 traden in werking op 1 juli 2022. Boek 1 en boek 5 werden van kracht op 1 januari 2023. De andere boeken – en ontbrekende stukken van boeken – treden later in werking.
Sedert 1 november 2020 draagt het Burgerlijk Wetboek van 21 maart 1804 dan weer het opschrift “Oud Burgerlijk Wetboek”. Dit oud BW, dat nog steeds van toepassing is, bestaat vandaag nog uit twee uitgebreide boeken, die eveneens grondig gemoderniseerd werden:
Boek I – Personen;
Boek III – Op welke wijze eigendom verkregen wordt.
Het oude boek II (Goederen en verschillende beperkingen van eigendom) werd vervangen door boek 3 “Goederen” van het (Nieuw) BW. In het nog geldende boek III werden de titels I (Erfenissen), II (Schenkingen onder de levenden en testamenten), IIbis (Erfovereenkomsten) en V (Huwelijksvermogensstelsels) vervangen door boek 2, titel 3, “Relatievermogensrecht” en boek 4 “Nalatenschappen, schenkingen en testamenten” van het (Nieuw) BW vanaf 1 juli 2022. Titel III (Contracten of verbintenissen uit overeenkomst in het algemeen) werd dan weer vervangen door boek 5 “Verbintenissen” van het nieuw BW.
Deze uitgave bevat de integrale, actuele tekst van het Nieuw en Oud Burgerlijk Wetboek zoals van toepassing op 10 januari 2024. We hebben er echter voor geopteerd om ook de reeds gekende wijzigingen die in 2024 en 2025 in werking treden, al op te nemen. Een uitgebreid herwerkt alfabetisch trefwoordenregister van zowel het Nieuw als het Oud BW maakt u snel wegwijs. Zo beschikt u als lezer over een zeer actueel en gebruiksvriendelijk referentiewerk.
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.