De coronacisis heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk voeding is voor onze gezondheid. Goede voeding voorkomt overgewicht en zorgt voor een goede weerstand. Professionals in de gezondheidzorg, het onderwijs en de welzijnszorg kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van een gezonde leefstijl. Voeding bij gezondheid en ziekte helpt hen hierbij door middel van heldere en betrouwbare informatie en praktische tools.
Overgewicht en ondergewicht zijn speerpunten in dit boek. De wisselwerking tussen gezondheid, voeding, bewegen, slaap en ontspanning wordt beschreven in alle levensfases van de mens: van baby tot oudere. Maar ook de rol van voeding bij ziekte komt aan bod, onder andere bij maag-darmklachten, kanker, nierziekten en diabetes. Voeding speelt bovendien een belangrijke rol in het gezond houden van het microbioom.
De vernieuwde, achtste editie van Voeding bij gezondheid en ziekte is geheel geactualiseerd aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten. Er is een nieuw hoofdstuk over obesitas. De gevolgen van overgewicht, insulineresistentie en andere metabole ontsporingen komen aan bod in het nieuwe hoofdstuk volwassenen. Daarnaast is er nu nog meer aandacht voor de rol van voeding in de eerste 1000 dagen: van kinderwens tot de tweejarige peuter.
Motivatie van de auteur om dit boek te schrijven:
“Ik draag graag bij aan een goede opleiding van studenten en daar zijn goede boeken voor nodig.”
Voeding bij gezondheid en ziekte is een boek voor het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs waar voeding onderwerp van studie is. Het is een belangrijk naslagwerk voor professionals in de gezondheidszorg, welzijnszorg en het onderwijs.
Studenten en docenten vinden op de ondersteunende website extra opdrachten, flitscolleges, toetsvragen, links naar relevante websites en bijlagen voor verdere verdieping van de informatie uit het boek.
Over de auteurs
Nelleke Stegeman was als docent verbonden aan de Hogeschool Utrecht, waar zij onderwijs ontwikkelde voor opleidingen aan de Faculteit Gezondheidszorg. Zij was jarenlang betrokken bij de masteropleiding Verplegingswetenschap van de Universiteit Utrecht. Stegeman werkt al jaren intensief samen met Annemiek Franken en Willy Gilbert bij het up-to-date houden van dit handboek.
Annemiek Franken werkte ruim twintig jaar in de intra- en extramurale gezondheidszorg.
Willy Gilbert-Peek is voorzitter van de Diëtisten Coöperatie Nederland, organiseert scholingen voor diëtisten en is docent voeding. Stegeman en Gilbert zijn beiden lid van Diëtisten Onderwijs Voeding en Gezondheid (DOGV).
We publiceren alleen reviews die voldoen aan de voorwaarden voor reviews. Bekijk onze voorwaarden voor reviews.